Nu al voorbereiden voor de kerstdagen?

Nu al voorbereiden voor Kerst? Dat is natuurlijk wat overdreven. Toch kan het geen kwaad om hier alvast rustig over na te denken, helemaal als je probeert af te vallen. Dit is namelijk een kwestie van de lange adem, wat betekent dat je af en toe ook gewoon ‘normaal’ kan eten, bijvoorbeeld tijdens Kerst.

De uitdagingen & verleidingen van de kerstdagen

Naar onze mening onderschatten veel mensen de verleidingen en voedseluitdagingen die de kerstperiode met zich meebrengt. Kerst staat bol van heerlijke traktaties en feestelijke lekkernijen. Overal waar je kijkt, van feestjes tot supermarktschappen, lijkt er een nieuwe verleiding te zijn. We weten allemaal hoe moeilijk het kan zijn om deze te weerstaan. Daarnaast helpt het niet dat er sprake is van veel (onbewuste) sociale druk tijdens de feestdagen. Familie en vrienden kunnen, vaak onbewust, aandringen op het ‘proberen’ van elk gerecht of dessert. Dit kan het moeilijk maken om vast te houden aan je dieet. Ten slotte kunnen de feestdagen emotioneel beladen zijn, wat kan leiden tot emotioneel eten. Troost zoeken in voedsel is iets waar velen van ons naar neigen, vooral tijdens stressvolle tijden zoals de kerstperiode.

Onze tips: zo bereid je je voor op een gezonde kerst

Voorbereiding is de sleutel tot succes, vooral als het gaat om gezond eten tijdens de feestdagen. Met de juiste planning kun je genieten zonder je dieet volledig op te geven.

Tip 1: Plan, als het kan, je maaltijden uit

Als je van tevoren plant wat je gaat eten, kun je betere keuzes maken. Dit betekent niet dat je elk feestelijk gerecht moet vermijden, maar kies waar mogelijk voor gezondere alternatieven.

Tip 2: Portiecontrole

We hebben het allemaal meegemaakt: het gevoel van overeten tijdens een feestelijke maaltijd. Door van tevoren te beslissen hoeveel je gaat eten, kun je dit voorkomen en toch van je maaltijd genieten. Ook is het slim om de 80%-regel aan te houden: stop met eten wanneer je voor 80% vol zit in plaats van 100%. Op deze manier kun je in principe eten wat je wil zonder dat je dieet hier enorm onder lijdt. 

Tip 3: Vermijd alcohol 

Kerst is vaak een tijd van bubbels en feestelijke drankjes. We raden aan om bewust te zijn van je alcoholconsumptie en waar mogelijk voor lichtere of alcoholvrije opties te kiezen. 

Tip 4: Begin je kerstdagen goed & gezond

Start je kerstdag met een gezond en voedzaam ontbijt. Dit zorgt ervoor dat je je vol voelt en minder geneigd bent om later op de dag, tijdens het diner of het dessert, te snoepen.

Tip 5: Blijf Hydrateren

Drink voldoende water gedurende de dag. Dit helpt niet alleen om je gehydrateerd te houden, maar helpt ook om het hongergevoel onder controle te houden.

Tip 6: Vergeet niet te bewegen

Kerstmis is vooral de periode van gezellig tafelen. En dat terwijl af en toe de deur uitgaan, bijvoorbeeld voor een wandeling, enorm fijn en gezond kan zijn. Maak een wandeling na de grote maaltijd of speel een actief familiespel. Bewegen helpt bij de spijsvertering en verbrandt ook enkele van die extra feestelijke calorieën.

Tip 7: Kies de lekkernijen waar je écht van geniet

In plaats van te snoepen van elk dessert en hapje, kies je degenen waar je echt naar uitkijkt en geniet je er volledig van.

Tip 8: Eet vezelrijk voedsel

Groenten, volkorenproducten en andere vezelrijke voedingsmiddelen kunnen je langer een vol gevoel geven en helpen om de spijsvertering op peil te houden.

Tip 9: Maak van slapen een prioriteit

De feestdagen kunnen druk zijn, maar zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt. Een goede nachtrust kan je helpen betere voedselkeuzes te maken.

Tip 10: Herinner jezelf regelmatig aan je doelen (of vraag iemand anders dit te doen)

Als je een specifiek gezondheids- of fitnessdoel hebt, houd dat dan in gedachten tijdens de festiviteiten. Een kleine herinnering aan waarom je gezonde keuzes maakt, kan een lange weg gaan. Het kan ook slim zijn om aan je partner te vragen of zij/hij dit af en toe voor je wil doen. Zo hoef je er zelf niet constant mee bezig te zijn. 

Conclusie: bewustzijn in plaats van perfectie

De feestdagen bieden ons een prachtige kans om samen te komen, te genieten en dankbaar te zijn voor wat we hebben. Terwijl de verleidingen van feestelijke lekkernijen overal op de loer liggen, is het helemaal mogelijk om een evenwicht te vinden tussen genieten en gezond blijven. Naar onze mening draait het allemaal om bewuste keuzes, luisteren naar je lichaam en vooral, het jezelf niet te moeilijk maken. Onthoud dat het oké is om te genieten, maar doe het met mate en bewustzijn.

Leave a Comment